Breaking

NTA UGC-NET Information Technology- 6 MCQ

 

NTA UGC-NET Information Technology

1. The drawing tools available in MS WORD

a.   line, rectangle, ellipse, text box, fill color

b.  line style and select drawing objects

c.   Both A and B

d.  None of the above

Answer: c

2. In MS WORD a title bar

a.   is a bar displayed at the top of the document that displays the name of the current document

b.  locate below the menu bar

c.   Both A and B

d.  None of the above

Answer: a

3. The mail merge in MS word

a.   automatically creates unique, multiple versions of a customized form letter, when sending out a specific letter to a different person

b.  merges two cell contents in one cell

c.   Both A and B

d.  None of the above

Answer: a

4. MS Excel

a.   is a replacement for the accountant's columnar pad, sharp pencil, and calculator

b.  allows users to create colorful charts. Print transparencies or bard copy reports, add clip arts and company logo, etc.

c.   Both A and B

d.  None of the above

Answer: c

 

5. The difference between SORT and INDEX command

a.   Sort after sorting generates output file whereas Index does not

b.  Sort cannot sort on expressions whereas Index can

c.   Both A and B

d.  None of the above

Answer: c

6. Operating System is

a.   A collection of hardware components

b.  A collection of input-output devices

c.   A collection of software routines

d.  All of the above

e.   None of the above

Answer: c

7. Backups should be done

a.   daily for most installations

b.  weekly for most installations

c.   as several image copies. Followed by an incremental

d.  Several incremental, followed by an unagecopy

e.   None of the above

Answer: a

8. DOS etc. Are called disk operating systems because

a.   they are memory resident

b.  they are initially stored on disk

c.   they are available on magnetic tapes

d.  they are partly in primary memory and partly on disk

e.   None of the above

Answer: b

 

 9. Which of the following is not an operating system

a.   UNIX

b.  MS-DOS

c.   PASCAL

d.  CPIM

e.   None of the above

Answer: c

 10. User-Friendly Systems are:

a.   required for object. Oriented programming

b.  easy to develop

c.   common among traditional mainframe operating system

d.  becoming more common

e.   None of the above

Answer: d

No comments: