Breaking

NTA UGC-NET Information Technology - 10 MCQ

NTA UGC-NET Information Technology

           

1. A sequence of Instructions in computer language, to get the desired result. Is known as

a.   Algorithm

b.  Decision Table

c.   Program

d.  All the above

e.   None of the above

Answer: c

2. A characteristic of an on-line real-time system is

a.   More than one CPU

b.  No delay in processing

c.   Off line batch processing

d.  All of the above

e.   None of the above

Answer: b

 3. DOS is

a.   a software

b.  a hardware

c.   a data organization system

d.  None of the above

Answer: a

4. Which of the following perform s modulation and demodulation?

a. fiber optic

b.  satellite

c.   coaxial cable

d.  modem

e.   none of the above

Answer: d

5. A local area network

a.  that connects thirty personal computers can provide more computing power than a

minicomputer

b.  cannot become bogged down like mainframe would if the load is too high

     c. both A and B

d.  all of the above

e.   none of the above

Answer: a

6. Which class of the software packages allow people to send electronic mail along with a network of computer and workstations?

a.   Memory resident package

b.  Project management package

c.   Data communication package

d.  Electronic mail package

Answer: c

7.  We can receive data either through our television aerial or down our telephone lines and display this data on our television screen. What is the general name given to this purpose?

a. View data

b.  Tele text

c.   Tele software

d.  Video text

Answer: d

8. The economics of computing data is

a.   sharing peripherals

b.  giving processors to processing time

c.   both A and B

d.  all of the above

e.   none of the above

Answer: c

9. The word telematics is a combination of

a.   computer

b.  telecommunication

c.   informatics

d.  Band C

e.   none of the above

Answer: d

 10. The application layer of a network

a.   establishes, maintains and terminates virtual circuits

b.  defines the users port into the network

c.   consists of software run on the computer connected to the network

     d. all of the above

e. none of the above

Answer: c

No comments: